Därmed följer Kanada flera andra allierade länders beslut – senast Storbritannien – att inte tillåta att utrustning från Huawei används i 5g-näten eftersom de är oroliga för att den kan användas för cyberspionage. Det sker också efter påtryckningar från USA. Det skriver nyhetsbyrån AP

Även Sverige har som bekant fattat ett sådant beslut. 

Hittills har Kanada varit den enda medlemmen i underrättelsealliansen Five Eyes – som också består av USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland – som inte haft några restriktioner när det gäller utrustning från den kinesiska leverantören. 

– Vi tillkännager vår avsikt att förbjuda inkluderingen av Huawei och ZTEs produkter och tjänster i Kanadas telekommunikationssystem, säger industriminister François-Philippe Champagne till AP.

Champagne säger vidare att ”leverantörer som redan har den här utrustningen installerad kommer att behöva sluta använda den och ta bort den” och att företagen inte kommer att erbjudas kompensation.

Den kinesiska ambassaden i Kanada kallar i ett uttalande beslutet för en form av ”politisk manipulation” utförd i samordning med USA vilken syftar till att ”undertrycka” kinesiska företag i strid med principerna för den fria marknaden. 

”Kina kommer att seriöst och heltäckande utvärdera denna incident och vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda kinesiska företags legitima rättigheter och intressen” uppger den kinesiska ambassaden i ett uttalande, skriver AP. 

– Vi är besvikna men inte förvånade. Vi är förvånade över att det tog regeringen så lång tid att fatta beslut, säger en talesperson för Huawei. Vi ser det som ett politiskt beslut, som är fött av politiskt tryck framför allt från USA.