Den brittiska integritetsmyndigheten Information Commissioner's Office har kommit fram till att Clearview AI bryter mot lagen. Företaget ska därför betala 7,55 miljoner pund, drygt 93 miljoner kronor, i böter och sluta samla in ansiktsbilder på brittiska invånare på nätet, rapporterar Engadget. De bilder som samlats in ska raderas.

”Företaget möjliggör inte bara identifiering av dessa personer, utan övervakar deras beteende och erbjuder det som en kommersiell tjänst. Det är oacceptabelt”, säger den brittiska chefen för integritetsmyndigheten John Edwards i en kommentar.

Enligt den brittiska myndigheten så har företaget olagligt samlat in mer än 20 miljarder bilder på människors ansikten runt om i världen och även om deras tjänster inte längre säljs i Storbritannien så använder företaget fortfarande personuppgifter från brittiska invånare.

Clearview AI är i blåsväder i flera andra länder också. Så sent som i slutet av förra året slog franska myndigheter fast att företaget brutit mot flera punkter i GDPR och krävde att otillåten användardata skulle raderas inom två månader.

Italien har utfärdat 20 miljoner euro i böter, nästan 210 miljoner kronor, och i USA har landets största medborgarrättsgrupp, American Civil Liberties Union, ACLU, stämt Clearview AI för att ha brutit mot lagen i delstaten Illinois.