På Build brukar det vara mjukvara som presenteras, men när konferensen drog igång igår fanns också hårdvara bland nyheterna. Microsoft visade upp Project Volterra, en mini-pc som är designad för att utvecklare ska kunna bygga ARM-appar. Det rapporterar bland annat nyhetssajten Engadget.

Alla detaljer om det här projektet är inte offentliggjorda ännu, men den kommer att köras på ett Snapdragon-chipp från Qualcomm med en så kallad NPU, neural processing unit, något som ska ge ”AI-funktionalitet i toppklass”, enligt Microsoft självt.

Den här tekniken är ovanlig i datorer men desto vanligare i telefoner eftersom den hjälper till att spara på batteriet.

NPU:er väntad dock bli vanligare även i datorer framöver och det är detta Microsoft vill göra sig redo för.

– Eftersom vi förväntar oss att NPU:er byggs in i de flesta, om inte alla framtida datorenheter så ska vi göra det enkelt för utvecklare att utnyttja dessa nya möjligheter, genom att bygga in stöd för NPU:er i Windowsplattformen, säger Panos Panay, produktchef på Microsoft till Engadget.

Microsoft uppgav vidare att utvecklingsverktyg som Visual Studio 2022 och Windows Terminal snart kommer att köras inbyggt på Arm-hårdvara, något som tyder på att företaget är väldigt angeläget om att få utvecklare att programmera inbyggda Arm-appar för Windows.