IBM har kört det här programmet tidigare, då har det framför allt riktats till skolor i USA, både grund- och gymnasieskolor, men nu utökas det till att också omfatta Brasilien, Costa Rica, Irland och Förenade Arabemiraten. Det skriver nyhetssajten ZDNet.

Programmet är en del av företagets verksamhet inom socialt ansvarstagande och IBM uppger att de är nödvändiga för att hantera cybersäkerhetsförmågan i skolorna.

Team från IBM ska arbeta med skolor för att se över deras befintliga cyberskydd och skapa regler för att svara på incidenter. De tar också upp cybersäkerhetsmedvetenhet och innehåller utbildning för personal, elever och föräldrar. Dessutom ska de skapa en plan på ledningsnivå för att hantera kommunikation i efterdyningarna av en cyberattack.

Enligt en undersökning från säkerhetsföretaget Emsisoft drabbades mer än 1000 utbildningsinstitutioner bara i USA av ransomware-attacker under fjolåret.

– För skolor är begränsade budgetar ett stort hinder när det gäller att stärka cybersäkerheten, något som finansiellt motiverade hotaktörer tar fasta på, säger Charles Henderson, chef för IBM Security Force.

– I händelse av en ransomware-attack, så uppstår ett extremt tryck på skolor att betala lösensumma för att återställa verksamheten.