Broadcom betalar 61 miljarder dollar, motsvarande ungefär 600 miljarder kronor för VMware. Det har cirkulerat uppgifter om att det här skulle vara på gång, men nu bekräftar båda parterna uppköpet i ett pressmeddelande.

Därmed är affären årets näst största, efter Microsofts uppköp av Activision Blizzard, som kostade mjukvarujätten 68,7 miljarder dollar.

För Broadcoms del handlar uppköpet om att diversifiera sin verksamhet och stärka mjukvarusidan.

Hock Tan, vd för Broadcom, säger i pressmeddelandet att företaget nu ”omprövar vad de kan leverera till kunder som ledande infrastrukturbolag”.

– Den här affären följer vår bevisade meritlista av framgångsrika förvärv, och den kombinerar vår ledande halvledarverksamhet- och infrastrukturmjukvara med en ikonisk pionjär och innovatör inom företagsmjukvara.

Det här är alltså det senaste i raden av förvärv inom mjukvara från Broadcom. Vd Hock Tan har byggt ett av de största och mest diversifierade i chippindustrin. 2018 köpte de CA Technologies och året efter Symantecs enterprise-verksamhet inom säkerhet.

VMware grundades 1998 och var först ut med virtualiseringsmjukvara. De förvärvades av EMC 2004, och övergick sedan till Dell, då dessa köpte upp EMC 2016.

Förra året avyttrade Dell VMware, men Michael Dell har tillsammans med riskkapitalbolaget Silver Lake fortsatt vara de ledande investerarna. Både Michael Dell och Silver Lake har gått ut med att de är positiva till den här affären.