Förvärvet beskrivs som ett strategiskt steg för att ta sig in på marknaderna i Storbritannien och Irland, och som ett led i en europeisk satsning. Med hjälp av sina nya brittiska kollegor vill man skapa världens första AI-drivna system för försäkringsadministration. Ai-London kommer att integreras med Lumera som ett brittiskt dotterbolag.

– Storbritannien är den näst största livförsäkringsmarknaden i världen och möjligheten för Lumera att gå in där är en väsentlig del av vår strategi för att växa i Europa. Att vi kan ta detta steg genom att förena oss med Ai-London är ett tillfälle som vi inte vill missa. Vi har en gemensam vision och våra bolag har också teknikportföljer som i hög grad kompletterar varandra. Ai-London bidrar med digitala förmågor som definitivt är attraktiva för Lumeras kunder, säger Lumeras vd Mats Lillienberg.

Ai-London grundades 1992 och är som namnet antyder Londonbaserat, och har även kontor i Irland och kunder på andra internationella marknader.

– Vi ser mycket positivt på att gå samman med Lumera. Fusionen ger långsiktiga fördelar för våra kunder och gör det möjligt för oss att stödja fler och ännu större försäkringsorganisationer i framtiden med vårt AI-drivna system för försäkringsadministration. Vi är imponerade av Lumeras moderna teknikplattform och deras professionella team, med erfarenhet från framgångsrika implementation- och migreringsprojekt för de ledande nordiska försäkringsbolagen, säger Andrew Hubbard, vd på Ai-London.