Det här är det första stora avtalet som tecknas när det gäller kommersiella privata 5g-nät i Storbritannien, uppger de båda företagen i ett pressmeddelande. Affären som är värd ”flera miljoner pund” ska kombinera BT:s ”expertis inom att bygga konvergerande fasta och mobila nätverk med Ericssons ledande 5g-teknik och företagslösningar”.

BT och Ericsson har redan rullat ut ett privat 5g-nät i hamnen i Belfast för att öka den operationella effektiviteten och skynda på den digitala transformationen där, meddelar de vidare.

Med de privata 5g-näten ska användarna få möjlighet till nya innovativa applikationer och IOT-funktioner som till exempel att spåra tillgångar, förebyggande underhåll, uppkopplade sensorer, databearbetning i realtid, automation och robotisering. I motsats till de offentliga 5g-näten så kan de konfigureras till specifika verksamhetsbehov eller efter särskilda platser. De kan därmed lägga grunden för andra tekniker som IOT, AI, virtuell eller förstärkt verklighet.

Enligt en undersökning från Marketresearch.com väntas de privata 5g-näten växa med i snitt 40 procent per år mellan 2021 och 2028, då marknaden prognosticeras vara värd motsvarande över 170 miljarder kronor.