I ett tal som den ryske oppostionsledaren Aleksej Navalnyj skrivit från fängelset och som framfördes på ett demokratitoppmöte i Köpenhamn under torsdagen kritiserar han Google och Meta, Facebooks moderbolag, för deras beslut att stänga av reklam till ryska användare, rapporterar Reuters.

Beslutet trädde i kraft ett par dagar efter den ryska invasionen i Ukraina.

Aleksej Navalnyj betonar att internet är oppositionens möjlighet att kringgå censuren i Ryssland

”Samtidigt har Google och Meta, genom att stänga ner sin reklam i Ryssland, berövat oppositionen möjligheten att genomföra antikrigskampanjer och ge en storslagen gåva till Putin” skriver han i sitt tal.

Han anser att de måste bestämma sig för om de verkligen är ”neutrala plattformar" eller inte och om användare i demokratier ska ha samma regler som de som lever i repressiva regimer och fråga hur internet ska behandla regeringsdirektiv med tanke på att exempelvis Norge och Uganda tycks ha olika syn på internets roll och demokrati.

”Vi älskar teknik. Vi älskar sociala nätverk. Vi vill leva i ett fritt informationssamhälle. Så låt oss ta reda på hur vi kan hindra skurkarna från att använda informationssamhället för att driva sina nationer och oss alla in i den mörka medeltiden.”