Wikimedia Foundation, organisationen som driver Wikipedia, ska betala böter på fem miljoner rubel, knappt 900 000 kronor, för att man vägrar ta bort information på ryska om Ukrainakriget från sajten. Det har en domstol i Moskva beslutat, rapporterar Reuters. 

Den ryska domstolen hävdar att informationen om Ukrainakriget på Wikipedia är desinformation och att den innebär en risk för den allmänna ordningen i landet.

Det handlar bland annat om artiklar på Wikipedia som handlar om de ryska invasionen av Ukraina, ryska krigsbrott i Ukraina och massakern i Butja.

Men Wikimedia överklagar domen och påpekar att borttagning av information är en kränkning av mänskliga rättigheter och att Ryssland inte har någon jurisdiktion över Wikimedia Foundation.

– Det här beslutet antyder att välskötta, verifierade kunskaper på Wikipedia som inte överensstämmer med ryska myndigheters konton utgör desinformation, säger Stephen LaPorte, biträdande chefsjurist vid Wikimedia Foundation, i ett uttalande.

– Regeringen riktar in sig på information som är avgörande för människors liv i en tid av kris. Vi uppmanar domstolen att ompröva till förmån för allas rätt till kunskapstillgång och yttrandefrihet.