Att det är molnet som är huvudspåret för Visma har blivit allt tydligare under de senaste åren, och det gäller både på koncernnivvå och här i Sverige. Nu tar bolaget nästa steg på den resan i och med att man säljer sin it-konsultverksamhet till riskkapitalbolaget CVC Capital Partners.

Idag utgörs koncernens konsultverksamhet av 2 000 medarbetare i Norden och Litauen, med cirka 8 000 kunder inom både privat och offentlig sektor. Den svenska delen av Vismas konsultverksamhet innefattar de tre bolagen Visma Consulting, Visma Bwise och Trimma, som tillsammans har drygt 200 medarbetare.

Visma uppger att det har funnits flera intressenter, och att det därför resulterat i en sluten auktionsprocess med en utvald grupp potentiella köpare. Bolaget skriver också i ett pressmeddelande att en viktig förutsättning för affären har varit att både Visma och det nya bolaget ska kunna uppnå starkare tillväxt som två separata bolag.

Vinnare i den processen blev alltså CVC, en investerare med 25 kontor runt om i världen, som varit verksam på den nordiska marknaden i drygt 20 år. Vilken prislapp den slutna auktionsprocessen landade på väljer parterna att inte kommentera.

Christoffer Sjøqvist, chef för CVC Denmark, och Leif Lindbäck, partner och ansvarig för CVC TMT Emea, lämnar följande gemensamma kommentar om storaffären:

– Vi är oerhört glada över den här möjligheten att investera och utveckla det nya bolaget, som har haft en imponerande tillväxt med Visma som ägare. Verksamheten är väl positionerad för att fortsätta sin tillväxtresa genom att leverera stora digitala utvecklingsprojekt i de nordiska länderna och vi ser fram emot att få arbeta vidare med deras duktiga team för att utveckla dem ytterligare.

Det konsultbolag som CVC köper kommer att ha 30 kontor runt om i Norden samt i Litauen, och huvudkontoret kommer ligga i Köpenhamn. Den nuvarande divisionsdirektören för Custom Solutions, Carsten Boje Møller, blir vd.

– Detta är en fantastisk möjlighet för oss att skapa en ledande nordisk it-konsultverksamhet med fokus på digital transformation. Jag är mycket nöjd med att få CVC ombord, eftersom de stödjer vår strategi och tillväxtambitioner. Detta har varit de viktigaste kriterierna när vi valde rätt ägare till vårt nya företag och vi ser fram emot att se vad vi kan åstadkomma tillsammans, säger han.

Från Vismas horisont handlar det alltså om att renodla verksamheten som nu kommer att utgöras av verksamhetskritisk molnbaserad programvara till privata och offentliga kunder i Europa. Koncernens andel av abonnemangsbaserade intäkter låg på 83 procent i slutet av första kvartalet i år, och den siffran förväntas öka ytterligare efter att man gjort sig av med konsultverksamheten .

– Vi tror att detta är en bra lösning för alla parter som gör att konsultverksamheten kan utvecklas snabbare och bättre som ett oberoende företag. För Visma innebär det ett ännu tydligare fokus på vår kärnverksamhet framöver, och vi får ytterligare medel för att driva vår ambitiösa tillväxtstrategi, säger Vismas vd Merete Hverven.