I ett reportage på tekniksajten Wired beskrivs hur Ryssland steg för steg har tagit över internet i de ockuperade delarna av Ukraina.

Processen inleddes redan 2014 när Ryssland annekterade Krim, då skapades nämligen operatören Miranda Media som är uppkopplat mot ryska Rostelekom.

Nu har även internet i de ockuperade delarna av Cherson, Zaporizjzja, Donetsk och Luhansk styrts om till Miranda Media, något som gör att trafiken går via Ryssland.

Det innebär att invånarna i de ockuperade områdena utsätts för rysk propaganda och censur. Ockupanterna har även passat på att dela ut gratis sim-kort med ryska telefonnummer, något som syftar till att stärka Rysslands grepp över regionen.

– Som vi ser det är detta ett flagrant brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Viktor Zjora som är chef för Ukrainas cybersäkerhetsmyndighet i en kommentar.

De nya makthavarna i Cherson, Zaporizjzja, Donetsk och Luhansk har även bytt till Moskvas tidszon och börjat dela ut ryska pass till befolkningen, något som är ett tydligt tecken på att Ryssland har för avsikt att annektera områdena på sikt.