CCleaner

CCleaner kan snabbt radera din webbhistorik och rensa cachen, cookiefilen, loggar, tillfälliga lösenord och andra bakgrundsfiler som Windows och webbläsarna har lagt in i din dator och som har samlats på hög med tiden. Men de behövs inte för att datorn ska fungera. Utrensningen kan frigöra massor med lagringsutrymme.

CCleaner
CCleaner. (Klicka för en större bild)

Dessutom gillar jag CCleaner för att det ger dig möjlighet att avinstallera många av de Microsoftprogram som följer med i Windows 10 och 11. För inget av de två operativsystemet tillåter dig – i ursprunglig form – att ta bort dem. Till exempel Cortana och Onedrive.

Diskgenius och Minitool Partition Wizard

Både Diskgenius och Minitool Partition Wizard ger dig möjlighet att skapa, kopiera, ta bort, slå samman, ändra storlek på eller dela upp partitionerna på din dators hårddisk eller SSD. Du kanske vill partitionera en hårddisk i ditt nätverk för att delade filer ska hållas avskilda från ditt Windows. Andra verktyg om ingår i dessa paket kan kopiera allt som finns på en disk till en annan disk – även din Windows-installation – eller återställa skadade eller raderade partitioner.

Diskgenius. (Klicka för en större bild)
Diskgenius. (Klicka för en större bild)

De här två verktygsprogrammen är så lika att det som fäller avgörandet i valet är vilket användargränssnitt som tilltalar dig. Jag lutar åt Diskgenius därför att det kan hjälpa dig att flytta din dators hårddisk – med en installation av Windows på – till en mindre disk. Det ser automatiskt till att det får plats. Det är en praktiskt funktion som inte brukar vara gratis i liknande verktyg.

Minitool Partition Wizard. (Klicka för en större bild)
Minitool Partition Wizard. (Klicka för en större bild)

Everything

När du har installerat det här verktyget kan du hitta filer på din Windows-dator på ett ögonblick. Börja skriva de första bokstäverna i filnamnet i Everythings sökruta så får du se hur listan med träffar krymper. Ju fler bokstäver du skriver in, desto kortare blir träfflistan tills Everything bara har kvar filen som du söker. Sökresultaten kan visas som minibilder, och Everything är lika snabbt med att skapa förhandvisningar av dina filer i visningsläget.

Everything. (Klicka för en större bild)
Everything. (Klicka för en större bild)

IObit Unlocker och Lockhunter

Ibland kanske du i Utforskaren har stött på en fil eller mapp som verkar vara ”låst”. Det går inte att radera den, flytta den eller byta namn på den, och det verkar inte finnas någon vettig anledning. Detta kan hända med dokumentfiler, bildfiler och videofiler. Orsaken är att de fortfarande är ”länkade” till det program som du har visat dem i. Av någon anledning har Windows inte kunnat frigöra dem.

IObit Unlocker och Lockhunter är jämngoda på att rätta till detta. Båda låser upp filen eller mappen så att du kan ta bort den eller ändra den på vanligt sätt.

fsdakö
IObit Unlocker.
Lockhunter. (Klicka för en större bild)
Lockhunter. 

Keyfinder

Säg att du vill avinstallera ett licensbelagt program från en Windows-dator och i stället installera det på en annan dator. Eller du kanske behöver formatera om hårddisken på din dator, och då blir du tvungen att återinstallera det licensbelagda programmet efteråt. Om du inte kan hitta programmets licensnyckel, kör Keyfinder från Magical Jelly Bean innan du avinstallerar programmet eller formaterar om hårddisken.

Magical Jelly Bean Keyfinder. (Klicka för en större bild)
Magical Jelly Bean Keyfinder.

Keyfinder genomsöker din Windows-dator efter alla licensbelagda program som finns på den. Sedan lägger den upp en behändig lista med licensnycklarna för alla programmen. Den listan kan du sedan spara som textfil för att ha till hands när den behövs. Det här är ett smidigt verktygsprogram som kan fiska fram nycklarna till fler än 300 licensbelagda program.

Recuva

Om du har råkat radera en fil av misstag och den inte finns kvar i papperskorgen så kan det här verktyget vara din chans att återfinns den. Recuva kan skanna disken där den raderade filen fanns och visa upp en lista med alla raderade filer som programmet hittar. Varje filnamn på listan har en färgmarkering som visar hur goda chanser du har att återställa filen till originalskick. Grönt betyder att filen troligen kan återställas.

Recuva. (Klicka för en större bild)
Recuva. 

Recuvas sökverktyg söker dessutom igenom alla raderade filer som det hittar. Om du till exempel söker efter ett dokument kan du söka igenom raderade filer efter ord och uttryck som du vet står i det.

Sandboxie

I Windows 10 och Windows 11 finns inbyggda funktioner som ska hindra skadeprogram eller andra program för att göra skadliga saker – åtminstone i någon utsträckning. Men Sandboxie erbjuder en mer direkt metod för dig som behöver vara extra försiktig. Du kanske installerar eller kör ett program som du inte känner dig helt trygg med.

Sandboxie. (Klicka för en större bild)
Sandboxie. (Klicka för en större bild)

Sandboxie installerar en ”sandlåda”, skild från dina andra data och program, som suspekta program kan köras i. Om programmet försöker köra skadlig kod, eller om din webbläsare laddar ner något dåligt, så ser Sandboxie till att allt detta skadliga stannar i sandlådan. På så vis kan skadeprogram inte sabotera din dator genom att radera, låsa eller ändra filer.

Sandboxie lägger också en praktisk genväg på skrivbordsytan. På den kan du klicka när som helst så körs din standardwebbläsare i en sandlåda.

Seer

Seer kopierar en funktion som Mac-användare brukar uppskatta, nämligen Quick Look. När du klicka på ett filnamn och trycker på mellanslagstangenten samtidigt genererar Seer en snabbtitt på filen.

En snabbtitt i Seer. (Klicka för en större bild)
En snabbtitt i Seer. (Klicka för en större bild)

Om det är en bildfil får du se bilden ”sväva” över skrivbordsytan i Windows. Om det är en pdf, rtf eller textfil så visar Seer den i en enkel visningsapp. Du kan också ta en titt på komprimerade filer (som zip) genom att använda fillistan. Seer kan också spela upp ljud- och videofiler – men uppspelningen är inte mycket att skryta med jämfört med vad en mediespelare klarar. Det finns också tilläggsprogram att installera om man vill ha en förhandstitt på flera slags filer, till exempel dokument från Microsoft Office.

Speccy

När du läser in Speccy går programmet grundligt igenom din dator och listar dess hårdvara i kategorier som cpu, arbetsminne, moderkort, lagring och annat. Om du klickar på någon av kategorierna så får du se mer detaljer. Under moderkort, till exempel, berättar Speccy vilket chipsset moderkortet har, versionsnummer för bios och antalet kortplatser. Allt skrivs ut eller sparas som textfil.

Speccy. (Klicka för en större bild)
Speccy. 

Wifi Password Revealer

Att hitta alla lösenord till wi-fi som har sparats på din dator med Windows 10 eller 11 är en invecklad process som kräver att du grottar ner dig i operativsystemets nätverksinställningar. Men WiFi Password Revealer från Magical Jelly Bean gör exakt vad namnet säger. Det är bara att köra programmet så listar det – på en gång – alla wi-fi-nätverk som du har loggat in på med din pc, samt lösenorden. Det visar också vilka metoder som används för autentisering och kryptering i varje nätverk.

Wifi Password Revealer. (Klicka för en större bild)
Wifi Password Revealer. (Klicka för en större bild)