Med hybridarbete avses som bekant att en del av jobbet sköts från kontoret och en del på distans. Cisco är en av de leverantörer som under de senaste åren lanserat en mängd produkter och lösningar för att stödja den här typen av arbete.

Att tekniklösningar för hybridarbetet fortfarande står högt på agendan visades tydligt under Cisco Live i veckan.

En undersökning som gjorts av analysföretaget IDC på uppdrag av Cisco och som offentliggjordes under konferensen pekar på att investeringarna i den här typen av teknik kommer fortsätta prioriteras.

45 procent av beslutsfattarna som deltagit i undersökningen uppger att arbetsmodeller som omfattar distans- och hybridarbete kommer att vara praxis under de kommande åren.

Den skvallrar också om att organisationerna kommer att öka budgeten för denna typ av teknik. 93 procent planerar att öka investeringarna i verktyg och infrastruktur för att underlätta hybridarbete under 2022.

Undersökningen ger också en bild av hur långt företagen har kommit i implementeringen av hybridarbetet. Nästan hälften av företagen experimenterar med hybrida arbetsupplägg och har börjat investera i teknik, enligt undersökningen.

Vidare har 38 procent kommit steget längre och börjat utvinna affärsnytta genom hybridarbete. De nio procenten som kommit längst har redan en väletablerad hybridarbetspolicy i hela verksamheten och en teknik som stödjer detta.

Bara 6,5 procent har kvar en helt traditionell kontorsmodell.

I en bloggpost under konferensen skrev Jeetu Patel, global chef för samarbetslösningar på Cisco:

”Även om dessa studier visar att organisationer börjar göra framsteg i hybridarbeterevolutionen, understryker de också det att är en lång väg kvar att gå för många. Vi kan inte vara självbelåtna och måste bryta ner barriärerna för hybridarbete - för teknik, kultur och fysiska utrymmen. Först då kommer vi att frigöra hybridarbetets verkliga potential, för en framtid där flexibilitet och inkludering är normen”.

Cisco har sedan tidigare utarbetat ett index, Hybrid Work Index, som bygger på data från deras olika rapportverktyg tillsammans med egna undersökningar. Enligt detta uppger 73 procent av respondenterna att hybridarbetet gör dem mer motiverade och gladare, och 61 menar att det stärker relationen till de närmaste kollegorna och förbättrar kvaliteten på deras arbete.

Inte oväntat lanserade Cisco också en rad nyheter på det här området under Cisco Live. En ny lansering som stack ut var en ny videotelefon, som anpassats efter hybridarbetets villkor. Den går under namnet Cisco Video Phone 8875 och beskrivs som ”smidig och portabel skrivbordsbaserad telefon med ställbar touchskärm som kombinerar avancerade funktioner för röst- och videomöten”.

Denna ska vara optimerad för en kontorsmiljö där personalen går från fasta platser till aktivitetsbaserade ytor, det vill säga att medarbetarna väljer arbetsplats efter arbetsuppgifter. Därför har den till exempel ett inbyggt system med QR-koder, där all information man behöver som personliga inställningar och mötesuppgifter hämtas ner till enheten och sedan automatiskt raderas när mötet är slut och användaren lämnar skrivbordet.

Det är vidare en molnbaserad enhet där underhåll och installation sker i Webex Control Hub och med hjälp av wifi ska den enkelt kunna flyttas mellan olika arbetsytor.