Microsofts president Brad Smith skriver i en bloggpost att ”sedan kriget startade har attackerna (på Ukrainas allierade) varit framgångsrika 29 procent av tiden” och att data stulits i åtminstone en fjärdedel av de framgångsrika nätverksintrången. 

”Då en koalition av länder har samlats för att försvara Ukraina, har ryska underrättelsetjänster intensifierat nätverkspenetration och spionageaktiviteter som riktar sig mot allierade myndigheter utanför Ukraina”, uppger Smith.
Nästan två tredjedelar av målen har varit mot Nato-medlemmar. USA har varit det främsta målet följt av Polen. Men även Danmark, Norge, Finland, Sverige och Turkiet har drabbats i allt högre grad under de senaste två månaderna.

Ett slående undantag är Estland, där Microsoft uppger att de inte upptäckt några ryska intrång sedan kriget startade den 24 februari. Enligt Microsoft kan detta bero på landets molnstrategi, som gör det enklare att upptäcka inkräktare.

”En betydande kollektiv defensiv svaghet kvarstår” hos en del andra europeiska myndigheter uppger Microsoft annars, utan att peka ut några särskilda länder.

Hälften av de 128 organisationerna som attackerats är myndigheter, 12 procent icke-statliga organ som tankesmedjor och humanitära organisationer. Andra mål finns inom telekom, energi och försvarsindustrin.