En civilingenjör med it-inriktning tjänar i genomsnitt 53 000 kronor i månaden i privat sektor visar ny statistisk från Sveriges Ingenjörer. Och för högskoleingenjörer inom it ligger snittet för privat sektor på 49 300 kronor i månaden.

Som en jämförelse ligger snittlönen för övriga civilingenjörer på 52 700 kronor. Snittet för högskoleingenjörer ligger på 45 700 kronor exklusive it-ingenjörer.

Men variationerna är stora beroende på om man jobbar inom privat eller offentlig sektor och i olika regioner. Den fjärdedel av civilingenjörerna inom it som tjänar bäst i den privata sektorn har en lön över 60 000 kronor i genomsnitt för alla åldrar.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, säger i en kommentar att de höga lönerna i it-branschen ger ett mått på den extremt höga efterfrågan på deras kompetens.

Arbetslösheten bland ingenjörer som helhet är också den lägsta på tio år. I januari förra året låg den på 1,7 procent och i maj 2022 var den nere på 0,9 procent

– Även om ingenjörer har en bred teknisk utbildning finns det inte många tillgängliga ingenjörer att välja mellan. Därför måste arbetsgivarna bli mycket bättre på att kompetensutveckla den personal de redan har, säger Camilla Frankelius.