Det var efter midnatt som Arbetidsilsynet, den myndighet som utöver tillsyn över den norska arbetsmarknaden, registrerade en kraftig ökning av trafik till sin sajt vilket fick dem att gå ner och fortfarande nu på eftermiddagen ligger de nere.

Även norska Bank-id:s sajt slogs ut av en ddos-attack under en period men är nu uppe igen.

Andra sajter som drabbats är Altinn och ID-porten som erbjuder olika offentliga digitala tjänster till norrmännen, skriver Verdens Gang.

I ett pressmeddelande bekräftar den norska säkerhetsmyndigheten, NSM, att flera stora norska verksamheter har utsatts för attackerna och skriver att man bistår dem som utsatts.

– Angreppen är riktade mot en rad stora norska verksamheter som erbjuder viktiga tjänster till befolkningen, säger NSM-chefen Sofie Nystrøm i en kommentar.

Den kriminella proryska gruppen Killnet misstänks ligga bakom överbelastningsattackerna. Gruppen har tidigare varnat för attacker mot bland annat de sajter som nu angripits och enligt bedömare kan det handla om en hämnd för sanktionerna mot Ryssland.

– Vi har sett liknande angrepp i andra länder under senare tid, men inget av dem har rapporterat om några bestående konsekvenser. Attackerna kommer trots det att kunna skapa osäkerhet i befolkningen, och ge intrycket av att vi är en pjäs i det nuvarande politiska läget i Europa, säger Sofie Nystrøm.

Läs också: Ryska hackare tar på sig cyberattacker mot Litauen