Efter domen i USA:s högsta domstol som innebär att kvinnors rätt till abort inte längre är garanterad har oron för att de data som techföretagen samlar in ska kunna användas för att spåra kvinnor som planerar att avbryta en graviditet.

Men nu går Google ut och meddelar att företaget automatiskt ska radera sådant som besök på abortkliniker. Dessutom ska man radera besök på rådgivningscenter, fertilitetscenter, behandlingsanläggningar för missbrukare, kliniker för viktminskning och kliniker för kosmetisk kirurgi från användarnas platshistorik, rapporterar AP.

Användarna kan själva redigera sin platshistorik men nu görs det proaktivt från Google.

Även de som använder Fitbit-appen för att hålla koll på sina menstruationscykler och som idag enbart kan radera sina menstruationsloggar en åt gången ska få uppdateringar som låter dem radera flera loggar samtidigt, skriver Jen Fitzpatrick, som är chef över Googles kartverksamhet, i ett blogginlägg.

”Vi har åtagit oss att tillhandahålla ett robust integritetsskydd för de personer som använder våra produkter, och vi kommer att fortsätta att leta efter nya sätt att stärka och förbättra detta skydd”, skriver Jen Fitzpatrick.