Nyligen lät Microsoft meddela att licensvillkoren för Windows Server ändras, men de utlovade ändringarna imponerar inte på kritikerna.

De nya licensvillkoren omfattar nämligen inte molntjänster från Amazon, Google och Alibaba, något som har lett till ny kritik mot Microsoft.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters att EU kommer undersöka om Microsofts agerande bryter mot unionens konkurrenslagar, något som innebär att företaget riskerar att få betala rejäla böter i slutändan.

– Microsoft har nu valt att implementera ännu fler begränsningar i ett orättvist försök att begränsa konkurrensen man möter. Detta i stället för att lyssna på sina kunder och erbjuda en rättvis mjukvarulicens i molnet för alla, sade en talesperson för Amazon Web Services (AWS) i samband med att ändringarna presenterades.

Sedan tidigare har AWS säljchef Matt Garman skrivit ett uppmärksammat inlägg på Linkedin där han hävdar att Microsofts licensvillkor kostar kunderna ”miljontals dollar och friheten att arbeta med vilka de vill”.

Hur Microsoft kommer att svara på anmälan till EU återstår att se.