EU-kommissionen gick i maj ut med att de analyserar frågan om nätjättarna Google, Meta och Netflix ska vara med och delfinansiera kostnaderna för att uppgradera telekomnäten. Sedan tidigare har flera stora europeiska mobiloperatörer krävt just detta.

Frankrike, Italien och Spanien ökar nu pressen på EU-kommissionen att utarbeta lagstiftning för att de amerikanska it-jättarna ska vara med och finansiera telekominfrastrukturen i unionen. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det här är första gången som de tre regeringarna meddelar en gemensamma ståndpunkt i frågan. I ett dokument som Reuters tagit del av uppger de tre länderna bland annat att de största innehållsleverantörerna står för 55 procent av trafiken.

”Detta genererar specifika kostnader för europeiska telekomoperatörer vad gäller kapaciteten, detta vid en tidpunkt då de redan investerar enormt i de mest kostsamma delarna av nätverken med 5g och fiber till hemmet”, står bland annat i dokumentet.

De tillägger att de ”efterlyser ett lagstiftningsförslag” som ska säkerställa att alla marknadsaktörer bidrar till kostnaderna för den digitala infrastrukturen.