I en global ekonomi som präglas av inflation, högre räntor och kärvare affärsklimat så är efterfrågan på molntjänster fortsatt stark. En allt större del av de totala investeringarna hamnar hos Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Cloud. Trots högre kostnader har dessa offensiva planer på att fortsätta bygga ut datacenters runt om i världen under det kommande året.

Det visar en ny rapport från analysföretaget Canalys.

Investeringarna i molninfrastruktur i världen ökade med 33 procent under andra kvartalet. Högre efterfrågan på dataanalys och maskininlärning är två drivkrafter, men en allt större drivkraft är att särskilda vertikaler efterfrågar branschspecifika molnlösningar.

De tre ledande leverantörerna Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Cloud växte tillsammans med 42 procent under andra kvartalet och har numera en sammanlagd marknadsandel på 63 procent.

AWS hade under perioden en marknadsandel på 31 procent, Microsoft Azure ligger på 24 procent och Google Cloud på åtta procent.

Totalt landade de globala investeringarna i molninfrastrukturtjänster på 62,3 miljarder dollar under kvartalet.

AWS hade en tillväxt på 33 procent medan Microsoft växte med 40 procent och Google Cloud med 45 procent.

– Molnet fortsätter vara det starka tillväxtområdet inom tech, kommenterar Canalys analytiker Alex Smith.

– Även om det finns möjligheter för både små och stora leverantörer så utspelar sig den intressanta kampen i toppen mellan AWS och Microsoft. Det kommer att bli en intensiv kapplöpning i att investera i infrastruktur för att hålla jämna steg med efterfrågan.

Både AWS och Microsoft fortsätter rulla ut infrastruktur i den tuffare konjunkturen, konstaterar Canalys i rapporten.. AWS har planer på att lansera 24 tillgänglighetszoner i åtta regioner och Microsoft har planer på att lansera 10 nya regioner det kommande året.

I båda fallen ökar leverantörerna investeringarna utanför USA, då de vill möta den globala efterfrågan.

Microsoft har också meddelat att de förlänger livslängden på sina servrar och nätverksutrustning från fyra till sex år, med motiveringen att de kan effektivisera hur tekniken används.

– Det förbättrar lönsamheten och visar att Microsoft kommer att nyttja sina tillgångar mer, vilket hjälper investeringscyklerna då skalan av deras infrastruktur fortsätter att skjuta i höjden. Frågan blir om kunderna känner någon negativ påverkan när det gäller användarupplevelsen i framtiden, eftersom vissa tjänster oundvikligen kommer att köras på äldre utrustning, säger Smith.