Det handlar om en digital revolution. Konsumenterna vill underhållas, när och var de vill. Konsumenten har kontroll och makt att välja, redigera och skapa. Massorna skapar nu innehåll för massorna.”

Så lät det när Susannah Outfin, vd för
mediebyrån Carat International, talade under reklamveckan i Cannes i somras. Ämnet: Sociala mediesajter i allmänhet, och You Tube i synnerhet.

Enormt genomslag
Videosajten You Tube har på kort tid fått ett enormt genomslag och ritat om både internet- och mediekartan. Amatörfilmare har äntligen fått ett enkelt sätt att sprida sina filmklipp.

Den nöjessuktande publiken har tillsammans byggt upp en enorm guldgruva av både nytt och gammalt videomaterial. Och företagen har fått en ny, viktig marknadsföringskanal.

– Man skulle kunna säga att You Tube symboliserar teknikutvecklingen, säger Fredrik Pallin, vd på pr-byrån Mahir som är specialiserad på digital marknadsföring.

Enkelriktad kommunikation fungerar inte lika bra längre – i dag vill en ny generation konsumenter skapa och sprida innehåll själva.

– Det ökar kraven på företagen att producera rörligt material. De måste se till att ha material på sina sajter, material som folk kan lägga upp på You Tube och kommentera, säger Fredrik Pallin.

Traditionellt har tv alltid slagit högst när det gäller marknadsföring. Nu finns det en möjlighet för företag att nå ut med rörliga bilder och därigenom få ett större och tydligare genomslag, menar Fredrik Pallin.

– Här finns nu ett alternativ för att testa reklamfilmer och idéer och göra lågbudgetgrejer som inte kunde få spridning förut.

Oändlig mängd videoklipp
På You Tube samlas i dag alla typer av rörligt material. Klipp ur gårdagens tv-program, mål från kvällens fotbollsmatcher, musikvideor, videodagböcker, hemvideofilmer, ny spännande konstfilm och knäppa klipp i parti och minut; listan kan göras oändligt lång.

You Tube har också blivit platsen där världsstjärnor av det mer ovanliga slaget föds. En av de största stjärnorna är ”funtwo” som filmat sig själv spelandes en speed metal-version av Pachelbels kanon i d-dur på elgitarr. Videon har setts nästan nio miljoner gånger och är den mest diskuterade någonsin på You Tube, främst för att gitarrfantomen var så svår att identifiera.

Till slut kunde New York Times avslöja ”funtwo” som en 23-årig korean vid namn Jeong-Hyun Lim, som inte haft någon tanke på att bli stjärna. Han hade bara laddat upp klippet för att få tekniska tips från andra gitarrister.

You Tubes korta historia är så här långt en klassisk framgångssaga. Grundarna, 29-årige Chad Hurley och 27-årige Steve Chen, träffades när de båda jobbade ihop på Paypal 1999. Sex år senare kläcktes idén till You Tube på en fest för gamla Paypal-anställda, där festdeltagarna klagade på att det var mycket svårare att dela med sig av filmer från festerna än av bilder.

Lösningen på kompisarnas problem startades från ett garage i San Mateo, Kalifornien i februari 2005 och smygöppnades publikt tre månader senare. Den officiella lanseringen skedde sedan i december, efter att företaget säkrat drygt 25 miljoner kronor i riskkapital från Sequoia Capital.

Snabbt genombrott
Genombrottet, som inte lät vänta på sig, har man det klassiska tv-programmet Saturday Night Live att tacka för. Sketchen ”Lazy Sunday”, en musikvideo där två nördiga killar i bästa gangsta-stil rappar om att käka muffins, gå och kolla på ”Narnia” på bio och att Google Maps är bättre än Mapquest, har beskrivits som det första riktigt roliga och nyskapande som tv-programmet gjort på många år.

Åtminstone gick den hem fullständigt hos den internetanvändande yngre medelklassen, som direkt efter sändningen den 17 december började sprida sketchen på nätet. Och källan nummer ett för att hitta videon blev You Tube.

Megasuccén för ”Lazy Sunday” ledde också till att You Tube fick sina första juridiska problem. I februari krävde tv-bolaget NBC att You Tube skulle ta bort klippet – som då visats över fem miljoner gånger – tillsammans med allt annat NBC-material som fanns upplagt på sajten. You Tube gick med på kraven och förlorade en stor publikdragare – men vann mångdubbelt mer i publicitet.

Sajtens popularitet har vuxit explosionsartat. Vid årsskiftet visades tre miljoner klipp om dagen. I april, när Sequoia sköt till ytterligare 60 miljoner kronor, var antalet dagliga visningar 15 miljoner. Och i juli meddelade You Tube att man är uppe i 100 miljoner visade videoklipp varje dag.

You Tube är i dag nätets 13:e populäraste sajt enligt analysföretaget Alexa och har enligt Nielsen Netratings nästan 20 miljoner besökare i månaden. Men då är bara besökarna från USA räknade.

Sajten har blivit allt populärare också i Europa. Den icke-amerikanska motsvarigheten till ”Lazy Sunday”-effekten kom under fotbolls-vm. Zinedine Zidanes franska skalle på italienaren Marco Materazzi i VM-finalen laddades upp till You Tube i hundratals remixade versioner och fick fotbollsfans från hela världen att surfa till och upptäcka sajten.

Dagarna efter smällen i Berlin var åtta av tio filmklipp på You Tubes topplista varianter av Zizous världsberömda hjärnsläpp.

Svårt att tjäna pengar på
Frågan som många ställer sig är hur You Tube ska kunna slå mynt av den enorma popularitet man lyckats skapa. Kostnaden för bandbredd uppgår enligt vissa beräkningar till flera miljoner dollar i månaden.

Det har tagit lång tid för företaget att visa att man har några idéer om en fungerande affärsmodell. IDC-analytikern Josh Martin släppte i juni en rapport i vilken han hävdade att You Tube kommer att få det svårt att tjäna pengar på sajten, främst för att användarna har vant sig vid att inte betala något för tjänsten.

Användarna kommer även att reagera mot försök att lägga annonser på sajten, eftersom den hittills varit till största delen annonsfri.

– Den verkligt svåra uppgiften för You Tube är att ändra hela den tittarkultur som gjort sajten till succé över en natt, skriver Josh Martin i rapporten.

You Tube valde att inte kommentera rapporten, men påpekade att man inte hade gett Josh Martin någon som helst inblick i företagets affärer.

Annonser riktade till specifik publik
You Tube har tidigare testat möjligheterna att samarbeta med företag, till exempel har Nike laddat upp korta reklamfilmer på sajten. Men den första stora satsningen på en potentiellt inkomstbringande affärsmodell presenterades i slutet av augusti.

På så kallade ”branded channels”, varumärkeskanaler, ska företag kunna köpa annonser riktade till en särskild publik.
På den första kanalen marknadsför Warner Music hotellprinsessan och numera popstjärnan Paris Hiltons nya cd.

På kanalen kan fansen se heminspelade filmklipp från Paris Hiltons (musikaliska) uppträdanden. Men dessutom finns här en trailer från Fox Networks tv-serie Prison Break. Fox har alltså köpt en annons i annonsen – och intäkterna delas mellan You Tube och Warner Music. Ett minst sagt annorlunda upplägg. 

Rekryterade toppchef från Yahoo

Ytterligare satsningar är att vänta. I början av december rekryterade nämligen You Tube en av Yahoos toppchefer. Gideon Yu lämnar jobbet som ekonomichef på Yahoo för att bli You Tubes första CFO.

Satsningarna kan tolkas som att grundarna av You Tube inte ännu vill ta den ”lätta vägen ut” och sälja företaget. Spekulationerna om ett uppköp har frodats, särskilt efter att Sony köpt den mycket mindre videosajten Grouper för motsvarande en halv miljard kronor. Affären har fått analytiker att uppskatta försäljningsvärdet på You Tube till upp emot 2 miljarder dollar. Men You Tube verkar snarare vara på väg mot en börsintroduktion.

– Om vi får en möjlighet att notera oss i framtiden skulle det vara mycket spännande, sa Chad Hurley till Dow Jones Marketwatch i juli.

Fakta

  • Antal klipp: Ca 6 miljoner
  • Antal nya klipp per dag: 65 000
  • Mest visade klipp: "Evolution of Dance", 32 miljoner visningar
  • Unika besök/månad: 20 miljoner

You Tube startade i februari 2005.