Ekkono Solutions grundades 2016 och jobbar med maskininlärning och edge computing. Mjukvaran Ekkono Edge Intelligence kan användas för att analysera till exempel fordon eller elmotorer i realtid, självlärande och individuellt, under drift. Eftersom tekniken inte kräver överföring av data till molnet kan analysen göras lokalt på maskinen eller utrustningen, och kan alltså även användas på utrustning som saknar internetuppkoppling.

– Etteplan är en fantastisk partner för oss. Deras djupa och breda tekniska kunskap hjälper oss att vidareutveckla användningen och implementeringen av vår teknik. Bland Etteplans kunder finns många maskin- och utrustningstillverkare som kan använda vår innovativa teknik för att förbättra sina produkter, säger Ekkonos vd Jon Lindén.

Investeringen gör att Etteplan kommer vara med i vidareutvecklingen av bolagets teknik, bland annat genom representation i styrelsen.

– Dataanalys och optimering av maskiner och utrustning blir allt viktigare när företagen utvecklar sina maskiner och utrustningar för att bli allt mer energieffektiva. Vårt mål är att samarbeta på djupet och styra utvecklingen av Ekkonos teknik. Vi vill använda tekniken för att skapa värde för våra kunder och stödja utvecklingen av framtida hållbara maskiner och utrustning, säger Etteplans vd och koncernchef Juha Näkki om den svenska investeringen.