I samband med den årliga säkerhetskonferensen Black Hat USA i Las Vegas bjöd torsdagen på ett föredrag från Kim Zetter, en prisbelönt journalist som specialiserat sig på cybersäkerhetsfrågor.

Zetter påpekade att FN för sju år sedan tog fram ett antal riktlinjer för hur cybersäkerhetsfrågor ska regleras enligt internationella lagar. Bland annat kom USA, Kina och Ryssland överens om att inte attackera kritisk infrastruktur eller tjänster som används av allmänheten.

I och med det pågående kriget i Ukraina har dessa riktlinjer mer eller mindre kastats i papperskorgen, detta då båda parterna i konflikten har attackerat kritisk infrastruktur utan att tveka.

Föga förvånande har de ryska cyberattackerna fått mest uppmärksamhet här i väst, men Zetter påpekar att ukrainska hackare också har brutit mot riktlinjerna. Detta genom att utföra attacker mot Moskva-börsen, banker och internettjänster.

– Den civila infrastrukturen står på agendan för attacker och kommer att bli en allt större måltavla framöver, säger Kim Zetter i ett uttalande som citeras av The Register.