Norska Lexit Group finns sedan tidigare i alla tre skandinaviska länder, där man jobbar inom tre affärsområden: datafångst och digitalisering, industriell kodning och märkning, samt etiketter och förpackningar.

Nu ökar man tempot inom affärsområdet datafångst när man köper svenska Idnet. Lexit uppger att verksamheten inom datafångst och digitalisering kommer att fördubblas tack vare köpet i Göteborg. Idnet hjälper kunder med att digitalisera och optimera processer inom lager, logistik och detaljhandel.

Idnets ägare kommer alla att fortsätta som aktieägare i Lexit Group. Efter köpet kommer Lexitkoncernen att ha en årlig omsättning runt en miljard norska kronor med cirka 240 anställda i Norge, Sverige och Danmark.

Efter att Lexits datafångstgäng slagits ihop med Idnet kommer koncernens övriga svenska verksamhet, Lexit Group Sweden, att fokusera på de två andra affärsområdena industriell kodning och märkning samt etiketter och förpackning.

– Med Idnet stärker vi avsevärt vår förmåga att betjäna de största skandinaviska kunderna. Idnet har en stark meritlista av att utveckla och implementera innovativa lösningar för effektiva processer inom lager, logistik och detaljhandel. Företaget har även spetskompetens inom implementering av en ny generation elektroniska hyllkanter och relaterade lösningar. Som en del av Lexit Group kan vi erbjuda denna expertis och dessa lösningar till våra kunder i alla länder, säger Lexitkoncernens vd Sjur Skjæveland.

Affären gör också att Idnet också kommer kunna bistå sina kunder med Lexits egenutvecklade lösningar inom smart lager med automatisk påfyllning, självbetjäning, rfid och IoT, utrustningskontroll, molnbaserat tryck och märkning.

– Tillsammans har vi kompetensen och lösningarna för att hjälpa kunderna över hela värdekedjan, från produktion, inom logistik och lager, och i butik, säger Sjur Skjæveland.

På Idnet har man tidigare funderat på att släppa in nya ägare i bolaget för att stärka bolagets tillväxt, och nu har man alltså gjort slag i saken. Namnet Idnet kommer att leva kvar, som ett dotterbolag till Lexit Group.

– I Lexit har vi hittat rätt partner med rätt mix av kompletterande geografiskt upptagningsområde, lösningsportfölj, kultur och expertis, säger Idnets vd Peter Hallinger.

För Lexit är det här det andra förvärvet i år, efter norska Markem-Imaje, som jobbar med industriell märkning, och som köptes i april.

– Vi har inga planer på ytterligare större förvärv i nuläget. Vi är dock kontinuerligt intresserade av att knyta an till innovativa miljöer, till exempel inom industriell mjukvara, som kan stärka vår portfölj och där vi kan bidra till att utveckla företagen med marknadstillgång och integration av lösningarna, säger Sjur Skjæveland.