Nyligen tecknade Nasa ett samarbetsavtal värt 50 miljoner dollar med Microchip Technology, ett chippföretag med säte i Arizona.

Nu rapporterar Zdnet att Nasa har tecknat ett liknande samarbetsavtal med Sifive, ett amerikanskt chippföretag som är mest känt för att ha designat RISC-V-processorer.

Syftet med avtalen är att utveckla nya HPSC-processorer (High Performance Spaceflight Computing) som ska användas i framtida raketer, strövare och andra farkoster som utforskar rymden.

Målsättningen är att de nya processorerna ska vara hundra gånger snabbare än de som används i dagsläget. Dessutom ska de kunna stå emot extrema temperaturer och kosmisk bakgrundsstrålning.

– Denna banbrytande rymdfärdsprocessor kommer att ha en enorm inverkan på våra framtida rymduppdrag och även för teknik här på jorden, sade Niki Werkheiser från Nasa i samband med att avtalet med Microchip Technology undertecknades.

I sammanhanget kan nämnas att det mesta av tekniken som används i dagens rymdfarkoster har drygt 30 år på nacken, något som gör det svårt att hitta fungerande reservdelar.