Implema grundades 1998 och hjälper kunderna med affärssystemet i centrum,, vilket främst utgår från bolagets två huvudpartner, SAP och Microsoft.

Litorina, som är ett svenskt investeringsbolag, köper nu en majoritet av aktierna i Implema. De tidigare huvudägarna samt anställda finns dock kvar som delägare. Enligt Implema ger det nya partnerskapet med Litorina de muskler som krävs för att Implema ska kunna bredda sitt tjänsteutbud ytterligare.

Enligt vd Jörgen Aronsson, som också är en av Implemas fyra grundare, är efterfrågan på nyimplementeringar av affärssystemplattformar från SAP och Microsoft Dynamics just nu större än någonsin. Men han säger att det finns många anledningar att bredda erbjudandet.

– Fokus på tid, som är grundbulten i Implemas sätt att implementera affärssystem, har blivit en framgångsfaktor i den snabbt föränderliga värld vi lever i. Implemas roll utvecklas fort samt blir både bredare och större i framtiden när kunderna behöver en tydligare guidning i sin digitala transformation. För att kunna skala och bredda våra tjänster har vi under en tid aktivt sökt efter en partner som kan bidra med ny kompetens och mer finansiella resurser, säger han och betonar att det varit vikitigt med en ägare som lyssnar till Implemas och dess kunders behov.

– Det kände vi tidigt att vi fick med Litorina. Något som också imponerade på oss var det stora nätverk av rådgivare som Litorina kunde erbjuda. Att vi får in Lars Wollung, med lång erfarenhet av vår bransch och gott renommé, som ny styrelseordförande i Implema känns otroligt inspirerande, säger Jörgen Aronsson.

Magnus Ressel, partner på Litorina, säger att man länge tittat på it-branschen i allmänhet och affärssystem i synnerhet.

– Vi tror mycket på just affärssystem och digitalisering där vi ser en stor potential för Implema framåt. Visionen och ambitionen som en tydligare och starkare partner i kundens digitala resa ligger helt rätt i tiden. Implema har en unik och distinkt företagskultur, engagerade och mycket kompetenta medarbetare samt starka kundrelationer. Vi på Litorina är vana att hjälpa bolag att på ett varsamt sätt få till ett mer strukturerat arbetssätt för tillväxt samtidigt som vi vill värna om det som varit framgångsrikt hittills, säger han.

Lars Wollung blir alltså ny styrelseordförande. Han var bland annat vd på konsultföretaget Acando i åtta år, och har även varit styrelseordförande i den svenska affärssystemjätten IFS.

– Implema är inne på en riktigt spännande utvecklingsresa och har en strategi framåt som passar fint in i den digitala omvandlingen som sker i näringslivet och i samhället i stort. Det ska bli fantastiskt roligt att få vara med på ett hörn på den resan. Implema har en jättefin utveckling hittills och jag står hundra procent bakom visionen om hur nästa resa ska se ut, säger han.