Tre män har häktats i Stockholms tingsrätt misstänkta för att ha länsat Nordeakunders bankkonton via internet. Männen greps i Stockholmsområdet och misstänks för grovt bedrägeri och dataintrång.

– Jag kan inte säga mycket mer än att de häktades i går misstänkta för att ha tagit sig in i och fört över pengar från Nordeakunders konton, säger kammaråklarage Henrik Rasmusson.

Enligt Nordea är det 20 kunder som haft intrång i sina konton. Totalt har gärningsmännen lyft en miljon kronor, men 600 000 av dem har säkrats av polisen. Alla kunder som blivit av med pengar har ersatts av banken.

Man vet ännu inte exakt hur intrången gått till eller om de har något samband med de nätfiskeattacker Nordea utsatts för nyligen.

– Det mönster vi sett hos de kunder som drabbats är en avsaknad av ett ett fullgott virusskydd. Annars är det enda vi vet att någon via phishing eller annat sätt lurat till sig kundernas koder, säger Nordeas informationschef Boo Ehlin.

Han påpekar också att orsaken till att just Nordeakunder drabbats inte beror på att Nordea skulle ha bristande säkerhet.

– Anledningen till att de hoppat på våra kunder är att vi är störst. Angriparna får större träffyta helt enkelt, säger Boo Ehlin.

– Vi polisanmäler förstås alla sådana här händelser och uppmanar våra kunder att göra detsamma. Nu är vi lika spända som alla andra på hur det här ska sluta.