Flera storbanker ser nu ut att tillsammans få över en miljard dollar i böter av de amerikanska tillsynsmyndigheterna SEC och CFTC eftersom bankernas anställda använt sig av kommunikationsverktyg som mejl och appar som Whatsapp på ett otillåtet vis, rapporterar Reuters.

Redan förra året fick JP Morgan Chase 200 miljoner dollar i i böter för att de inte bevarade sin personals kommunikation på personliga mobiler, meddelandeappar och mejl på ett korrekt sätt och i juli blev det klart att Morgan Stanley ska betala 125 miljoner dollar för att också haft för dålig dokumentation. Även Barclays ska betala 200 miljoner dollar till SEC och CFTC.

Bank of America har i sin tur lagt undan 200 miljoner dollar för att hantera rättvister med SEC och CTFC av liknande anledningar och det har även Credit Suisse Group och Deutsche Bank har lagt undan 165 miljoner euro för att hantera utredningar av myndigheterna.

Citi, Goldman Sachs och USB Group säger alla att SEC just nu har pågående utredningar av dem och andra finansiella institutioner gällande hur de hanterat sin kommunikation.