För några månader sedan föreslog EU-kommissionen att teknikjättarna ska betala sin del av kostnaden för den ökande nätverkstrafiken, detta efter klagomål från stora mobiloperatörer som Deutsche Telekom, Orange, Telefonica och Telecom Italia.

Nu har EU-kommisionären Thierry Breton låtit meddela att man kommer inleda konsultationer i ärendet efter årsskiftet, något som på sikt kan leda till att Google, Apple, Facebook, Amazon och Netflix får öppna sina plånböcker.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har medlemsländerna Tyskland, Österrike, Nederländerna, Estland, Finland och Irland gjort ett gemensamt uttalande där man efterlyser en öppen och transparent diskussion i ärendet.

I sammanhanget kan nämnas att MVNO Europe, en samarbetsorganisation för mobila virtuella nätverksoperatörer, för ett tag sedan kritiserade EU-kommisionens förslag.

– Vi fruktar att de föreslagna nätverksändringarna allvarligt skulle skada konkurrensen på telekom-marknaden, påverka MVNO:er negativt och i slutändan vara skadligt för både konsumenter och företagsanvändare, sade MVNO Europe i en kommentar.

Enligt MVNO Europe skulle ändringarna leda till att de stora operatörerna får betalt tre gånger. Dels från kunderna, men även från teknikjättarna och de mindre mobiloperatörerna som använder nätverken i fråga.