Exakt hur nya amerikanska regler slår mot exporten av AI-chipp till KIna är inte helt klart.

USA:s handelsdepartement vill inte kommentera vilka nya kriterier det har fastställt för AI-chipp som inte längre kan skickas till Kina, men säger till Reuters att man ser över sin Kina-relaterade politik och praxis "för att hålla avancerad teknik borta från fel händer”.

Förbudet kan ses som en upptrappning när det gäller amerikanska åtgärder som syftar till att minska Kinas tekniska kapacitet och det kommer i en tid där spänningarna mellan Kina och Taiwan ökar – samtidigt som det är i Taiwan som en stor del av chippen från Nvidia och andra leverantörer tillverkas.

Enligt Nvidia ska amerikanska tjänstemän uppmanat dem att sluta exportera två av sina chipp som är utformade för att påskynda maskinlärningsuppgifter – det handlar om A 100 och flaggskeppschippet H100. Nvidia uppger att förbudet kan störa utvecklingen av H100-chippet.

Även AMD uppger att de fått nya licenskrav som hindrar ett av deras chipp, MI250-chip, från att exporteras till Kina. Däremot tror man inte att det påverkar deras verksamhet i övrigt. .

Tjänstemännen ska ha sagt till Nvidia att den nya regeln ”kommer att hantera risken för att de berörda produkterna kan användas i, eller omdirigeras till, en ”militär slutanvändning” eller ”militär slutanvändare” i Kina”.