Nu vill den brittiska myndigheten Competition and Markets Authority, CMA, att affären granskas på djupet. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det var i början av året som Microsoft gick ut med att de köper Activision Blizzard för 68,7 miljarder dollar och att de räknar med att affären ska vara klar under slutet av det brutna räkenskapsåret 2023 (vilket skulle innebära juni 2023). Affären kräver dock godkännande från olika konkurrensmyndigheter.

CMA gick igår ut med ett uttalande om att affären kan skada spelbranschen, om Microsoft vägrar ge konkurrenter tillgång till Activisions bäst säljande spel.

”Vi är oroliga för att Microsoft kan använda sin kontroll över populära spel som Call of Duty och World of Warcraft efter sammanslagningen för att skada rivaler, däribland befintliga och framtida rivaler inom abonnemangstjänster för flera spel och molnbaserade spel”, skriver myndigheten.

Microsofts President Brad Smith säger i en kommentar att ”vi vill att människor ska ha mer tillgång till spel, inte mindre”. ”Sony, som är branschledare, säger att de är oroliga för Call of Duty, men vi har sagt att vi är beslutna att göra samma spel tillgängligt samma dag på både Xbox och Playstation”, säger han vidare.

Activision räknar fortfarande med att affären kommer att gå i lås enligt plan och företagen har nu fram till 8 september på sig att inkomma med förslag som kan blidka CMA, skriver Reuters.