De stora börsfallen under året har gjort att många bolag har köpts ut från börsen i år.

Riskkapitalbolag investerade under första halvåret rekordstora 220,83 miljarder dollar globalt på att köpa ut företag från börsen. Som jämförelse var siffran 162,81 miljarder dollar samma period förra året.

Detta enligt siffror från Dealogic som Wall Street Journal uppmärksammar. Särskilt populärt är det att köpa ut it-bolag eftersom de både har förutsägbara intäktsströmmar och potential att öka vinstmarginalerna.

En av årets största affärer var Vistas köp av mjukvaruleverantören Citrix för 16,5 miljarder dollar.

De företag som Wall Street Journal talat med anser att det finns stora fördelar med att vara ett privat bolag, utanför börsen. De kan fokusera på långsiktig tillväxt i stället för att oroa sig för nästa kvartalsresultat. De har kunnat göra långsiktiga investeringar som att migrera till molnet, göra egna förvärv eller satsa mer på forskning och utveckling.

Bland kunderna till de utköpta bolagen finns dock en del oro.

– En av de största riskerna som cio när en av dina leverantörer blir förvärvad gäller produkten du använder. Är det den som kommer att läggas ner för att minska kostnaderna? Generellt vill du inte att din leverantör ska bli förvärvad, säger Garrett Bekker, analytiker på S&P Global Market Intelligence till tidningen.