På måndagskvällen var det dags för årets vinnare av Guldmusen att ta emot sina priser i Kista Entré när Sweden ICT Week inleddes. Det var tionde året priset delades ut.

Årets svenska it-person blev Patrik Fältström som bland annat haft en central roll i regeringens it-strategigrupp inom området internetutveckling de senaste åren.

– Han är en centralfigur inte bara för den svenska internetutvecklingen utan också internationellt och han förtjänar verkligen att lyftas fram, säger juryns ordförande Lars Dahmén, vd för IDG i Sverige.

Han konstaterar också att det som vanligt varit ett tufft jobb att välja ut vinnarna.

– Alla tolv nominerade hade varit väl värda att vinna priset men trots det har juryn varit överens om dem vi valt ut.

Årets svenska it-företag blev Protect Data för att företaget under sina 18 år lyckats utveckla en världsstandard inom området mobil datasäkerhet samtidigt som företaget kombinerat tillväxt med stark utveckling av rörelseresultatet.


Här är årets guldmusvinnare.

LO-datorn utsågs till Årets svenska it-främjare för att "LO, med sitt medlemserbjudande om en hem-pc, la grunden till ett it-kompetenslyft för Sveriges arbetstagare. Med it-kunnande i bagaget ökar självförtroendet och anställbarheten hos individen samt företagens konkurrenskraft på den globala marknaden. En viktig bieffekt har blivit hela familjers möjligheter att bli delaktiga medborgare i informationssamhället".

Årets svenska it-produkt blev Coding Technologies MPEG-4 aacPlus codec som ligger till grund för öppna standarder inom ljudkomprimeringsteknik.

I år delades också Guldmusplaketten till Årets svenska it-ledare ut. Det gick till Maths Waxin, vd på Coromatic. Motiveringen lyder: "Han arbetar aktivt med att skapa trygghet för både medarbetare och kunder enligt filosofin att den enda som har rätt att leda är den som bryr sig".

Guldmusen arrangeras av Affärsvärlden och Computer Sweden i samarbete med IT-Företagen och Svensk Exportrådet. Fackförbundet Sif står för Guldmusplaketten.