Nyligen meddelade Nvidia och AMD att amerikanska myndigheter stoppar dem från att sälja avancerade AI-chipp till Kina. Och den amerikanska regeringen har för avsikt att komma med ytterligare exportrestriktioner nästa månad.

De nya reglerna ska baseras på restriktioner som redan meddelats i brev till tre andra amerikanska företag – KLA, Lam Research och Applied Materials uppger personer med insyn till Reuters. I breven ska de ha förbjudits att exportera utrustning för chiptillverkning till kinesiska fabriker som tillverkar avancerade halvledare med processer under 14 nanometer, om de inte får licens för det från handelsdepartementet.

Den här typen av brev gäller dock bara just de företag som får dem och används ofta för att det går snabbare än att få nya regler på plats. Om de omvandlas till regler så omfattas alltså alla andra amerikanska företag också – bland annat de som försöker utmana Nvidia och AMD.

Enligt en talesperson för handelsdepartementet tas ”ett övergripande grepp för att genomföra ytterligare åtgärder ... för att skydda USA:s nationella säkerhet och utrikespolitiska intressen”, bland annat för att hindra Kina från att förvärva amerikansk teknik som är tillämplig på militär modernisering.

Amerikanska tjänstemän ligger också på USA:s allierade att införa åtgärder så att inte deras företag säljer sådant till Kina som de amerikanska företagen inte får sälja.