Forskare vid Singapores nationella universitet och Yonsei unversitet i Sydkorea har tagit fram en ny hårdvaruenhet, Ticktock, som ska kunna avslöja om din dators mikrofon tjuslyssnar på dig, rapporterar The Register.

Ticktock-prototypen består av en närfältssond, en radioförstärkare, mjukvarudefinierad radio och en Raspberry Pi 4 Model B. Den upptäcker tjuvlyssnande mikrofoner genom att datorns mikrofoner ger ifrån sig elektronmagnetiska signaler när de är igång.

Forskarna konstaterar att även om det idag finns sätt att skydda sig från tjuvtittande webbkameror, genom att exempelvis ha en bit tejp framför dem, så har dagens motsvarigheter för mikrofoner flera brister. I de fall att de ens finns är användaren nämligen helt utelämnade till att lita på tillverkarens egen hård- och mjukvara och att den inte blir hackad.

Ticktock ska fungerat ha på 90 procent av de bärbara datorer som testades från stora tillverkare som Lenovo, Dell, HP och Asus. Den fungerade däremot inte alls på tre datorer tillverkade av Apple. Forskarna tror detta beror på att chassit och kablarna som används dämpar det elektromagnetiska läckaget i sådan grad att det inte kan upptäckas.

När det kommer till hårdvara som mobiltelefoner, surfplattor, smarta högtalare och usb-webbkameror lyckades Ticktock bara identifiera tjuvlyssnande mikrofoner i strax över hälften av fallen. Något som tros bero på att analoga istället för digitala mikrofoner ofta används. Forskarna ämnar nu att förbättra detta i framtida versioner.

Läs också: Forskare visar upp protes som kan återställa minnet efter hjärnskador