Under helgen utsattes Valmyndigheten för tre överbelastningsattacker – en på lördagen och två under söndagen.

– Det är mycket allvarligt, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten till SVT Nyheter.

Hon beskriver attackerna som ”antagonistiska belastningattacker”.

Även Bonnier News drabbades av en överbelastningsattack under valdagens kväll. Den drabbade främst de olika lokaltidningarna i koncernen som gick ner.

Sydsvenskan låg nere i ungefär 45 minuter mellan 21.45 och 22.30 innan man fick igång en nödsajt.

”Vi fick ytterligare en påminnelse om att det finns krafter som vill oss och våra läsare illa, som vill förstöra den fria nyhetsrapporteringen och åsiktsbildningen. Vem gör såna här saker och vad är motiven? I teorin skulle det kunna vara allt ifrån en ensam hacker med uselt omdöme till främmande makt som ligger bakom. Chansen att vi ska kunna få svar är tyvärr ganska liten”, skriver Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje.

Attacken slog också mot Expressens sajt men i mindre omfattning, och besökarna ska inte ha påverkats.

– Det som hände var extremt olyckligt då valkvällen är en av årets mest händelserika nyhetskvällar. Vi undersöker just nu hur detta kunde ske och ska analysera hur vi agerar framåt för att något liknande inte ska kunna ske igen, säger Elsa Falk, kommunikationschef på Bonnier News i en kommentar.

Det är oklart om attackerna mot nyhetssajterna och Valmyndigheten hänger ihop men det pågår en dialog där man tittar efter samband.

– Än är det dock för tidigt att dra några slutsatser kring detta, säger Elsa Falk.