Microsofts Soapbox on MSN Video gör det möjligt för användarna att lägga ut och dela personliga videor med andra som använder tjänsten.

I dagsläget finns tjänsten i en betaversion i USA. Den är tillgänglig för Internet Explorer och Firefox.

Liksom konkurrerande videotjänster ska Soapbox göra det möjligt att inte bara lägga ut videor på webben, utan även att kategorisera dem och skapa sökfunktioner så att användarna kan hitta dem.

Tjänsten gör det möjligt att titta på video och leta efter andra videor samtidigt på samma bildskärm, vilket skiljer den från YouTube.

Andra funktioner är möjligheter att sätta upp rss, really simple syndication, för en video som en användare är intresserad av samt att lägga in video i bloggar. För att göra det möjligt har Microsoft integrerat Soapbox och Windows Live Spaces, där användarna kan lägga ut videor från Soapbox till sina Windows Live Spaces genom att klicka på en knapp.

Soapbox är även integrerat med flera av Microsofts onlinetjänster, bland annat Windows Live Messenger och Windows Live Mail. Tjänsten ska fungera med Internet Explorer 6 eller senare webbläsare med Windows XP, eller Firefox 1.0.5, med Windows XP eller Mac OS X.

Sociala nätverk och möjligheter att dela filer i nätverk är möjligt via sajter som Youtube och Myspace. En möjlig intäktskälla är annonser, som blir allt populärare. Dessa sajter blir allt populärare, men den finansiella potentialen är än så länge otestad.

Liksom andra webbaserade tjänster är målet för Microsoft att dra in intäkter genom att locka onlineanvändare. Även om det inte finns annonser i den första versionen, ska tjänsten innehålla annonser på sikt.