Kan samtal med en robot bli mer naturliga om roboten skrattar på rätt ställe? Det tror japanska forskare på universitetet i Kyoto som arbetar med att träna upp en robot att skratta åt skämt. rapporterar Bloomberg.

En av forskarna, Koji Inoue, säger att en av de viktigaste funktionerna hos konverserande AI är empati.

– Så vi bestämde oss för att ett sätt för en robot att känna empati med användarna är att dela deras skratt. Det kan man inte göra med en textbaserad chattbott.

Forskarna har skapat en modell för ett skratt som delas med andra. Med hjälp av AI ska roboten inte bara upptäcka ett skratt att falla in utan också avgöra om den ska skratta och med vilken typ av skratt – ska det vara ett milt skrockande eller ett rejält gapskratt?

Kortare dialoger på två tre minuter mellan den robot som tränas, Erica, och människor ska ha utfallit bra men forskarna tror ändå att det är långt kvar innan de gemensamma skratten blir helt naturliga. Enligt Koji Inoue kan det ta 10-20 år eller mer innan vi samtalar lika ledigt med en robot som med en vän.

– Robotar bör faktiskt ha en distinkt karaktär, och vi tror att de kan visa detta genom sina samtalsbeteenden, som skratt, blickar, gester och sätt att tala. Vi tror inte alls att detta är ett lätt problem, säger han.