De två konkurrenterna Quickchannel och Screen9 slår sig nu ihop. Efter att hybridarbete blev mer regel än undantag har kraven på en videoupplevelse på jobbbet blivit allt högre. För att rida på den vågen vill de båda svenska bolagen nu skapa en videoplattform för kunder i hela Europa.

– Båda bolagen har gynnats av pandemin när många har börjat jobba med webinar och video, och det kommer fortsätta även framöver eftersom det är något man lärt sig nu. Så vi har beslutat att sluta hetsa varandra och istället fokusera på att leverera ännu bättre produkter, säger Quickchannels vd Viktor Underwood och konstaterar vidare.

– Vi förväntar oss att våra arbetsgivare ska ge oss lika bra tjänster som streamingtjänsterna vi tar del av hemma i soffan. Genom att gå samman har vi möjlighet att gå internationellt med vår nästa generations streamingupplevelse. Vår ambition är att erbjuda en videoplattform som inte bara förenklar och effektiviserar arbetet med video utan även öppnar upp för kommunikation som är inkluderande på riktigt. Oavsett var dina medarbetare befinner sig.

En annan viktig aspekt i sammanhanget är regelverk som GDPR och WCAG, som gjort marknaden mer svårnavigerad för kunderna. När Esamverkan-gruppen tittat på tjänster som är ett bra alternativ till de amerikanska jättarna så var Quickchannel och Screen9 två av de tre streaming-bolag som fanns med. Det gör att den gemensamma satsningen framöver kommer rikta in sig en hel del på offentlig sektor.

– Vi kommer bli marknadsledande inom offentlig sektor.

I dagsläget har Quickchannel 30 anställda och Screen9 20. Tillsammans har de båda bolagen över 300 kunder i tio länder

– Vi är starka kommersiellt och Screen9 är väldigt starka tekniskt, så vi passar väldigt bra ihop. Tillsammans blir vi en superstark europeisk aktör. Det här ger oss vind i seglen. Vi finns i Finland och England idag, och kommer först att gå med stort fokus på Norden för att sedan ta oss ut i Europa, säger Viktor Underwood, som även säger att man i samband med fusionen tar in ytterligare 15 miljoner kronor från ägaren BLQ Invest.

Quickchannels vd fortsätter i den rollen i den nya konstellationen medan Screen9:s grundare Robert Risberg blir produktchef.

– Idag använder de flesta företag sig av flera olika videoverktyg, vilket är ineffektivt och kostar både pengar och tid. Genom att gå samman kan vi redan idag erbjuda våra kunder ett komplett video- och webinarerbjudande som ersätter behovet av flera verktyg. Helt enkelt en one-stop-shop som samtidigt uppfyller alla krav för videokommunikation, säger Robert Risberg.