Europas telekomoperatörer har sedan tidigare krävt att amerikanska techbolag som Google, Meta och Netflix, som står för en stor del av internettrafiken, bör vara med och finansiera uppgraderingen av infrastrukturen. EU-kommissionen gick i maj ut med att de analyserar frågan och tunga medlemsstater som Frankrike, Spanien och Italien har tryckt på för en sådan lagstiftning.

Nu går cheferna för 16 europeiska operatörer ut med en ny uppmaning till EU-kommissionen. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Uppmaningen kommer då EU-kommissionen förbereder sig för att inhämta feedback från båda sidor innan de lägger fram ett lagförslag som kan tvinga techbolag att vara med och betala för utrullningen av 5g och fiberkablar i unionen. Sektorn investerar runt 50 miljarder euro årligen i infrastruktur och behöver mer finansering uppger telekomcheferna i uttalandet.

”Kostnaderna för planering och konstruktion ökar. Priserna för fiberoptiska kablar, till exempel, har nästan dubblats första halvåret 2022. Dessutom slår de ökade energipriserna och priserna på andra insatsvaror mot uppkopplingssektorn”, uppger de.

De tillägger att ”de största trafikgeneratorerna bör ge ett rättvist bidrag till de avsevärda kostnader de för närvarande innebär för europeiska nätverk”.

Vid sidan av de redan nämnda operatörerna har skrivelsen undertecknats av bland andra Vodafone, Bouygues Telecom, KPN, BT Group, TIM Group, Fastweb och Altice Portugal.