Univeristy of Illinois i USA har nu inlett ett samarbete med Amazon, Apple, Google, Meta och Microsoft, samt välgörenhetsorganisationen Speech Accessibility Project, för att förbättra talingenkänning för personer med funktionsnedsättningar som exmpelvis ALS, parkinson, cp och downs syndrom.

– Röstgränssnitt borde vara tillgängliga för alla, och det inkluderar personer med funktionsnedsättningar, säger Mark Hasegawa-Johnson vid Univeristy of Illinois.

Personer med ovan nämnda och liknande funktionsnedsättningar är en underrepresenterad grupp när det kommer till AI-algoritmers träning.

– Uppgiften har tidigare varit svår eftersom det kräver mycket infrastruktur, helst sådan som kan stödas av ledande teknikföretaget, så vi har skapat ett unikt interdisciplinärt arbetslag med expertis inom lingvistik, tal, AI, säkerhet och integritet, säger Mark Hasegawa-Johnson.

Universitet ska nu anlita frivilliga som kommer betalas för att bidra med röstdata för att träna upp maskininlärningsmodeller. De kommer inledningsvis att fokusera på amerikansk engelska.