Protesterna i Iran har pågått i tre veckor och nu har olika så kallade hacktivistgrupper, bland annat Anonymous, börjat attackera regimen i Iran till stöd för demonstranterna, rapporterar CNBC.

Framför allt handlar det om överbelastningsattacker mot tjänstemän och institutioner och tips till iranier om hur de kan runda den iranska statens begränsningar av internet.

Bland annat hävdar Anonymous att de den 25 september hackat sig in i det iranska parlamentets databas och fått tillgång till parlamentarikernas personuppgifter. På ett Youtube-konto som påstås vara kopplat till gruppen sägs att alla personuppgifterna ska offentliggöras – en taktik som kallas doxing.

Även hackergruppen Atlas Intelligence ska ha läckt telefonnummer och mejladresser till iranska tjänstemän och kändisar och också ha erbjudit sig att sälja lokaliseringsuppgifter kring Islamic Revolutionary Guard Corps, som är en gren av Irans väpnade styrkor, enligt it-säkerhetsföretaget Check Point.

Andra grupper uppger att de läckt ut uppgifter från olika myndigheter, departement och ett universitet och också tagit på sig ansvaret för att ha hackat presidentämbetet, centralbanken och statliga medier.

Om alla dessa uppgifter verkligen stämmer är oklart men enligt it-säkerhetsexperter så finns många tecken på störningar i Iran som att statliga webbplatser tagits offline.

Hacktivistgrupperna försöker också sprida tips för hur iranier ska kunna runda internetblockaden i landet genom vpn, proxyservrar och dark web.