Nasa meddelar nu att baserat på data som analyserats över de två senaste veckorna så har den medvetna kollissionen mellan rymdmyndighetens farkost Dart och asteroiden Dimorphos resulterat i att himlakroppen ändrat riktning.

Rymdfarkosten kolliderade medvetet med Dimorphos den 26 september och det är nu klart att detta förkortat asteroidens omloppsbana runt den större asteroiden Didymos med 32 minuter, med en beräknad felmarginal på två minuter. För att uppdraget skulle klassas som lyckat var Nasas mål på förhand att ändra på asteroidens omloppsbana med minst 73 sekunder.

Dart är ett experiment av Nasa för att ta fram ett möjligt motmedel som skulle kunna användas ifall en stor asteroid skulle hota jorden en dag. Varken Dimorphos eller Didymos utgör ett hot mot jorden vare sig före och efter experimentet.

Dart sköts upp i november 2021 och var ungefär lika stor som en varuautomat. Den ska färdats i cirka 22 530 kilometer i timmen när den kolliderade med Dimorphos, som är ungefär lika stor som en fotbollsarena.

Härnäst kommer Nasas forskare närmare analysera rekylen som uppstod när Dart kolliderade med Dimorphos och som anses bidragit stort till att dess omloppsbana ändrades så pass mycket.

Läs också: Nasa och Spacex tittar på att utöka Hubbleteleskopets omloppsbana