Under nio månader ska en oberoende forskargruppen bestående av 16 specialister på uppdrag av Nasa titta närmare på data som kan kopplas till det som i dag kallas uap, oidentifierade flygande fenomen, men som i dagligt tal kallas ufon, oidentifierade flygande föremål, rapporterar Zdnet. 

Det handlar om data som samlats in av statliga organ, kommersiella data, akademiska resultat, och all annan offentligt tillgänglig information för att avgöra vad som är relevant.

Dessutom ska man fundera på hur framtida data näst samlas in och hur de kan användas för att öka den vetenskapliga förståelsen för ufon.

– Nasa har samlat några av världens ledande forskare, experter på data och artificiell intelligens, experter på säkerhet inom flyg- och rymdindustrin, alla med ett specifikt uppdrag, nämligen att berätta för oss hur vi kan tillämpa hela fokuset av vetenskap och data på uap, säger Daniel Evans, som är ansvarig för att studien från Nasas sida.

Flygsäkerhet och nationell säkerhet är några skäl till att Nasa gör studien. Men det ligger också i linje med Nasas mål att fastställa händelser ”oavsett om de är naturliga eller behöver förklaras på annat sätt” enligt den biträdande administratören fr vetenskap på Nasa, Thomas Zurbuchen,

– En del av vår uppgift på Nasa är inte bara att bedriva grundforskning utan som en del av den också att hitta liv på andra platser, säger han.