Startupbolaget Elementric har utvecklat en droppmatta att placera under kylskåp, frysar eller diskmaskiner för att dessa ska kunna upptäcka och slå larm om att vatten droppar från skåpen och på sätt undvika vattenskador.

Grundaren Fredrik Lindell arbetar till vardags som it-konsult på Iver, men det var inte genom det arbetet han fick idén, utan genom sin roll i bostadsrättsföreningens styrelse.

– För ett par år sedan var jag ordförande i vår bostadsrättsförening. Vi hade återkommande vattenskador på grund av till exempel droppande kylskåp. Det var oerhört frustrerande, berättar han.

– Eftersom jag varit i it-branschen sedan 1999 och hjälpt kunder med digitalisering, så började jag fundera över om man kunde använda någon form av digital lösning för att jobba proaktivt med de här problemen.

Hela mattan är en sensor

Det här var 2016 och då var inte IOT lika utbrett som det var i dag. Prop-tech fanns inte som begrepp. Men på en tjänsteresa i Krakow träffade Fredrik Lindell Alexander Wheeler, som utvecklat en luftkvalitetsmätare, och de började bolla förslag på hur man på ett smart sätt kunde arbeta mot vattenskador i kök.

– Det fanns lösningar som riktade sig mot det här, men inga särskilt smidiga produkter. Det var konsumentprodukter i form av en puck.

Den gången stannade det dock vid diskussioner.

– När vi fick ännu en vattenskada i föreningen 2018 fick jag nog och tog kontakt med honom igen. Vi gjorde en marknadsundersökning och insåg att det här är ett globalt problem, där det saknas en global lösning för fastighets- eller försäkringsbolagen.

Tillsammans grundade de Elementric och började fila på droppmattan. 

Hela mattan skulle vara en sensor och de letade och hittade rätt sensortrådar och tyg samt en fabrik som kunde sy ihop mattan och montera det kretskort som de designat själva. 2019 kunde färdigställa själva mattan som placeras under föremål som kan tänkas börja läcka vatten. Därefter utvecklade de mjukvaran som måste höra till för att användarna ska kunna få information om vad som är på väg.

– Det är mjukvaran vi har lagt mest tid på. Om det kommer fem droppar på mattan, så skickas en digital signal från ett kretskort med en liten wifi-modul till vår molnlösning. Där finns information som adress, telefonnummer, vilket rum och var i rummet läckaget sker.

Användaren får sedan informationen och ett larm via en app.

Kunder i försäkringsbranschen

Tjänsten ska säljas som en software as as service till försäkringsbolag och fastighetsbolag. Hittills har det unga bolaget två pilotkunder i försäkringsbranschen. De har också utmärkt sig i flera startup-tävlingar som exempelvis Tech Awards där de gick till final och de hamnade på topp 50-listan i European Proptech Award, vilket enligt Fredrik Lindell innebär att de har ”en av Europas 50 bästa lösningar för proptech”.

Nu senast vann bolaget Skapa-priset i region Västmanland vilket innebär att de går till final i vad som brukar liknas vid svenska mästerskapet i innovation.

Hur länge till räknar då Fredrik Lindell med att vara kvar i it-konsultbranschen eller är det dags att bli entreprenör på heltid?

– Jag tror nog att jag kommer att jobba kvar i it-branschen ett bra tag till. Men målet är naturligtvis att det här ska bli en lönsam verksamhet, även om sådant tar tid. Det finns ju kollegor i startup-branschen som har hållit på i flera år, men man måste vara ihärdig och hålla ut. Till slut ger det resultat.