Aker BP är en ny kund för Tietoevry. Det nya avtal som precis tecknats är tecknat på fem år, med option på ytterligare flera år. Hur mycket pengar affären är värd har parterna valt att inte gå ut med, men att det handlar om ett riktigt stort kontrakt råder det ingen tvekan om.

Affären uppges vara av ”signifikant storlek” både vad gäller volym och tjänsteutbud. Tietoevry ska dels stå för systematisk modernisering av Aker BP:s applikationshantering, dels ta hand om moln- och infrastrukturmiljön.

Enligt sajten Digi.no ska oljebolaget satsa stora pengar framöver på ett antal utbyggnader. Det framkommer inget om hur mycket som ska läggas på it, men pengar verkar inte saknas. Från och med 2025 räknar bolaget med att investera 150 miljarder norska kronor i ett dussintal projekt under det kommande decenniet.

Aker BP:s digitalchef Paula Doyle säger också till Digi att Tietoevry tar över som leverantör efter Sopra Steria. Men hon betonar också att det franska konsultbolaget inte tappar alla sina uppdrag.

– Det var ett väldigt jämnt lopp mellan flera aktuella utmanare. Tietoevrys satsning på automatisering var det som till slut fällde avgörandet. Vi har höga ambitioner och gör mycket inom it. Det innebär att det är ett helt ekosystem av partner vi jobbar med. Sopra Steria kommer fortsätta vara en del av det ekosystemet inom andra områden, så det är inte slut på det samarbetet. Vi är väldigt nöjda med dem, konstaterar hon.

Paula Doyle vill inte bli alltför detaljerad om Tietoevrys uppdrag men att en viktig del handlar om att ta Aker BP till molnet är hon tydlig med och svarar så här på Digis fråga om hur många legacysystem som finns och behöver flyttas.

– Det är svårt att hitta industribolag som inte har några legacysystem, men vi är verkligen på gång med att att modernisera vår infrastruktur, vår arkitektur och våra system. Vi har kommit en bit på den resan och glädjer oss över att få en datadriven framtid.

Ett nordiskt storkontrakt är så klart en rejäl fjäder i hatten för ett bolag som Tietoevry, och inte minst för affärsområdet Tietoevry Connect, där Sverigechef Johan Torstensson är vd.

– Vi är fantastiskt glada över förtroendet från Aker BP efter flera månaders upphandling i hård konkurrens. Det här partnerskapet stärker vår position i Norden som den ledande leverantören av next generation enterprise services, fullstacktjänst AMS och hybridmolnlösningar med kraftig automatisering, säger han och sätter affärens betydelse i sammanhang.

– Strukturen på affären är i linje med förra årets största affär i Sverige med Stockholms stad. Genom affären vässar vi ytterligare vår automations- och AI-kapacitet som kommer att gynna alla våra kunder i Sverige, Norge och Finland. Tillsammans med Aker BP accelererar vi deras digitala transformation och vår roll som den främsta digitala tjänstepartnern med fokus på hybridmoln, datadriven verksamhet och att skala den digitala transformationen. Det finns också en enorm potential att utöka partnerskapet med de digitala transformationsinitiativen kopplade till data, AI, hybridmoln, applikationsmodernisering och digitala upplevelser.