Microsoft stöttar Ukraina med över 400 miljoner dollar vilket gör att landet kan använda Microsofts moln och offentliga datacenter enligt Brad Smith, bolagets chefsjurist med titeln president när han talade vid teknikkonferensen Web Summit i Lissabon, rapporterar AP.

Stödet till Ukrainas "extraordinära" krigsinnovation förlängs till slutet av 2023.

Före invasionen i februari var de ukrainska myndigheterna förbjudna i lag att använda molnet och lagrade alla data lokalt. Men i mars ändrades det och förutom Microsoft har även Amazon hjälpt landet med molnlagring.

Och Ukrainas minister för digital omvandling, Mykhailo Fedorov, som också talade vid konferensen anser att kriget med Ryssland är ett ”teknikkrig”.

– Det här kriget skiljer sig helt från allt som har föregått det. Detta krig mot en mäktig fiende är det mest tekniskt avancerade kriget i mänsklighetens historia.

Ukraina har bland annat utvecklat stridsledningssystemet Delta under brinnande krig. I plattformen integreras information om fienden från olika sensorer och källor, inklusive AI och drönare, på en digital karta

Invasionen utlöste "extraordinära innovationer" av den ukrainska militären, sade Smith.

Ukraina och Ryssland utkämpar "en ny typ av krig", där cybervapen och andra typer av digital teknik spelar en central roll, sade han.

Även Brad Smith pekade på hur cybervapen och annan digital teknik spelar en central roll i det pågående kriget där exempelvis AI hjälper Ukraina att upptäcka och stoppa cyberattacker ”på ett ögonblick”.