Utvecklingen inom AI och industri 4.0 har gjort att konsultbolaget Nagarro har fått smak på Göteborg. Nyligen rekryterade bolaget Dacil Hernandez från Solita för att bygga upp en hubb i staden.

– Vi startar hubbar där vi ser att det finns möjligheter, och öppnar kontor där det finns kunder. Nu vill vi starta en hubb för AI och industri 4.0, säger hon.

Redan inför satsningen har Nagarro cirka 20 anställda i Sverige. Hittills har man sex personer på plats i Göteborg, men Dacil Hernandez säger att ambitionen är att anställa minst tio till, och hon säger att det är ”extremt seniora” personer man siktar på att rekrytera.

– Vi har märkt att det är svårt att hitta seniora konsulter, och vi ser att många av våra konkurrenter rekryterar folk med för låg kompetens. Jag vill ta in seniora konsulter och sedan bygga ett mentorsprogram utifrån det.

Ni är som sagt inte ensamma om den jakten, vad ska ni locka med?

– Det är många som vill jobba med de teknologierna vi jobbar med, och alla vill jobba på roliga projekt. Det finns väldigt många spännande projekt i Göteborg att vara med på.

Resten av Europa

Dacil Hernandez började på Nagarro i maj och hennes titel är chef för data och AI i den region som heter Rest of Europe. Det är en region som innefattar alla europeiska länder utom Tyskland, Österrike och Schweiz.

Nagarro har stor del av sin verksamhet i Tyskland, där man även är noterat på börsen. Men bolaget grundades i USA och vd:n sitter i Indien, så att sätta en nationalitet på bolaget är svårt. Och det var lite av den speciella kulturen som lockade Dacil Hernandez till bolaget.

– Vi har 17 000 anställda, men jobbar som en startup. Fördelen med oss är att vi kan leverera, och inte är beroende av en viss region eller var du sitter. Vi driver det utifrån kompetens. Behöver du en viss kunskap i en viss bransch så hittar vi den. We make distance irrelevant for intelligent people är vår devis, säger hon och lyfter även sättet att jobba.

– Det är en platt organisation på riktigt, utan tydliga hierarkier. Det är projektledaren som bestämmer i varje projekt och vi mäts bara på kundnöjdhet.

Jobbar ihop med jättar

På partnersidan jobbar man främst med bolag som Salesforce, Atlassian, Snowflake och SAP, och de kunder Nagarro jobbar med är främst stora bolag, där svenska Assa Abloy är den största kunden, och då jobbar man främst med bolagets forsknings- och utvecklingshubb i Indien. Andra stora europeiska kunder är till exempel Lufthansa, Schneider och Volvo Cars. Men det är inte utreslutande stora kunder, det finns även medelstora bolag där Nagarro har sett behov som bolaget kan lösa.

Trots att en viktig del av bolagets modell handlar om att kunna leverera från hela världen är man också medveten om behovet av att ha folk på plats.

– Vi vill hitta balansen mellan det lokala och globala. Det är viktigt att kunna leverera på plats, så vi behöver ha god närvaro i Göteborg, samtidigt som vi har en global konsultorganisation också.

För Nagarro har det länge varit naturligt att jobba på distans, och efter den stora distansarbetsvågen har det blivit mindre unikt.

Har utvecklingen under pandemin varit bra eller dålig för er? Finns det en risk att ni tappar den fördelen nu när flera jobbar så?

– Tidigare har vi känt att man måste ha folk på plats. Det covid har hjälpt oss med är att få våra kunder att också tänka i de banorna. Idag ser vi många stora bolag nu som inte längre kräver folk på plats på samma sätt.

En stor del av Nagarros satsning i Göteborg kommer som sagt att kretsa kring AI. Det är också på Lindholmen Science Park som AI Sweden har funnits sedan 2019. Dacil Hernandez är väl medveten om den satsningen och hoppas att kunna dra nytta av den framöver.

– Vi pratar just nu med AI Sweden för att vi ser vikten av ett samarbete, säger hon.