Storbritanniens cybersäkerhetsmyndighet, NCSC, har nu lanserat ett program som kontinuerligt ska skanna av samtliga internetuppkopplade system i landet efter vanliga eller allvarliga sårbarheter, rapporterar Techcrunch.

Data som samlas in under skanningarna är data som skickats tillbaka vid kopplingar till tjänster och webbservrar, så som fulla HTTP-svar, samt information om alla förfrågningar och svar. Detta inkluderar tid och datum för förfrågningen, källans IP-adress och ändpunkten

Myndigheten säger att om känsliga eller personliga data råkar samlas in kommer åtgärder vidtas för att se till att det inte sker igen. Organisationer i Storbritannien kan välja att inte få sina servrar skannade genom att kontakta myndigheten med berörda IP-adresser.

Tanken med skanningen är att skapa en översikt gällande Storbritanniens allmänna sårbarhet och spåra hur säkerheten förbättras med tiden. Förhoppningen är att datan också ska hjälpa systemägare få koll på sin säkerhetsstatus på en daglig basis och på det stora hela stärka landets cybersäkerhet.

Läs också: Större och skadligare cyberattacker efter ryska invasionen av Ukraina