Att världen kommer bli mer digital gäller de flesta branscher. Den svenska gruvnäringen är inget undantag. För att locka framtida gruvarbetare arrangerade LKAB, Boliden och Gällivare Näringsliv tillsammans Tech Days Gällivare under förra veckans höstlov.

Målgruppen var alla från tolv år och uppåt, och stort fokus låg på att göra det kul för barnen.

– Vi vill visa upp att det händer saker, framför allt att det är en hel del gamification av gruvan. Genom att hitta balansen mellan ny och gammal teknik skapas en extra dimension, där man kommer kunna jobba på helt andra sätt, säger Robert Ylitalo på LKAB om syftet med dagen.

En viktig del av det framtida gruvarbetet kommer ske i en virtuell värld, och för det har man byggt upp 3D-miljöer som framför allt används för att ha koll på hur det ser ut under jord.

– Det är många utmaningar som simuleras. Det gör att man slipper köra ner i en riktig gruva. Syftet med det är att man ska kunna hitta på platsen och kunna orientera sig innan man ens varit där, säger Robert Ylitalo och konstaterar att det är ett viktigt budskap att få ut.

– Du kommer fortfarande kunna plugga till bergsingenjör men yrket ser väldigt annorlunda ut idag, och det krävs ofta X antal timmar digitalt innan du får sätta dig i den riktiga miljön.

Och den första upplagan av Tech Days Gällivare var betydligt mer välbesökt än vad arrangörerna räknat med. Framför allt ökade intresset mot slutet av veckan.

– Det var första gången vi körde och Gällivare är inte jättestort, så vi förväntade oss inte så mycket. Men det var verkligen full rulle hela tiden, från morgon till kväll. Första dagen var det mycket barn. Dagen efter hade de med sig föräldrar eller mormor och morfar, konstaterar Robert Ylitalo.

Häftig teknik 

De bolag som fanns på plats var till exempel Creative Crowd, AFI Sweden och Svenska Elektrod. Och man visade även upp den första eldrivna lastbil som använts i gruvan, hade Boston Dynamics robothund Spot som fick testa på att röra sig på is samt visade upp hur man utrustat över tusen järnvägsvagnar med en digital tvilling som ska underlätta för service och underhåll.

– Det finns många bolag inom gruvnäringen som jobbar med väldigt häftig teknik. Det kommer krävas mycket digitalt arbete framöver och LKAB har stort behov av egna utvecklare. Jag tror att det är en stor del av budskapet från oss: det finns inget som heter skärmtid, säger Robert Ylitalo, som snarare vill se ungdomarna lägga mer tid på dataspel.

– Det är många jobb som går ut på att ha tre skärmar framför sig. Att du är duktig på gaming är bara en fördel, så det kan bli helt avgörande för den som håller på med gruvnäring. Så vi måste få ungarna att spela mer. Det behövs.

Men det är inte bara barnen som ska få ta del av all teknik som finns. Robert Ylitalo vill fortsätta bjuda in it-branschen för att visa alla möjligheter som finns.

– Det blir fantastiskt med 2000 gruvarbetare som släpps loss bland dem som vill visa vad man kan göra. Så kan de som kommer från verksamheten gå runt och klämma och känna och prata om vad som behövs.